loading
0212 495 25 26 İletişim Sepetim Hesabım
almaluk

Ürünlerimiz

Anakart

Anakart Fiyatları ve Modelleri

ASUS TUF GAMING B650M-E WIFI ANAKART

8,149.68 ₺

9,598.51 ₺

Anakart Fiyatı ve Modelleri

Anakart, bilgisayarların içindeki elektrikli bileşenleri depolayan ve bunların iletişim kurmasına yardımcı olan bir devre kartıdır. Tüm Anakart Modelleri, bilgisayarınızda bunan bileşenlerin birbiriyle konuşmasını sağlar, PC'nizin tüm önemli parçalarının (CPU ve GPU gibi ) etkileşime girer.

Anakart ne İşe Yarar kısaca; Bir bilgisayarın anakartı, tipik olarak bir makinenin kasasındaki en büyük baskılı devre kartıdır. Elektriği dağıtır ve merkezi işlem birimi (CPU), rasgele erişim belleği (RAM) ve bilgisayar donanımının diğer herhangi bir bileşeni arasındaki iletişimi kolaylaştırır. Her biri belirli bir bilgisayar modeli ve boyutuyla uyumlu olması amaçlanan geniş bir anakart modelleri vardır bununla beraber anakart fiyatlarıda değişiklik gösterir.

Bellek (RAM) ve sabit sürücü dahil olmak üzere diğer önemli bileşenler arasında da bağlantı sağlar. Hatta klavye veya fare gibi herhangi bir çevre birimi için bağlantı sağlar. Farklı türde işlemciler ve ramler, belirli anakart türleriyle en iyi şekilde çalışacak şekilde tasarlandığından, her tür CPU ve bellekle uyumlu bir anakart bulmak zordur. Öte yandan, sabit diskler genellikle çok çeşitli anakartlarla uyumludur ve çoğu marka ve türde kullanılabilir.

Anakart Nedir? Bizce; CPU bilgisayarın beyniyse, Anakart omurgadır. Çünki Aygıtı çalışır durumda tuttar ve tüm bilgisayar bileşenlerini birbirine bağlayarak bilgisayarı kullanılabilir hale getirir.

Anakart nasıl çalışır?
Bilgisayarınızı açtığınızda, güç kaynağı bilgisayarın kullanması için elektriği ana karta aktarır. Veriler, veri yolları aracılığıyla yonga seti bileşenleri arasında taşınır ve güney köprüsü ile kuzey köprüsü bölümleri arasında hareket eder.

CPU, RAM veya PCIe'ye veri bağlantıları kuzey köprüsü bileşeni aracılığıyla yapılır. RAM tarafından gerçekleştirilen işlemler, RAM CPU'ya girdi vermeye başladıktan sonra ilk olarak CPU tarafından çıktı olarak "yorumlanır". PCIe'ye yazıldıktan sonra, sahip olduğunuz kartın türüne bağlı olarak veriler ya kopyalanır ya da genişletme kartına taşınır.

Temel giriş/çıkış sistemi (BIOS) , evrensel seri veri yolu (USB), seri ileri teknoloji eklentisi (SATA) ve PCI veri yolu veri bağlantısı , güney köprüsü bileşeni tarafından yönetilir. Bilgisayarınız BIOS'a gönderilen sinyaller sayesinde başlayabilir ve SATA'ya gönderilen veriler optik, sabit disk ve yarıiletken sürücülerinizi "uyandırır". Video kartı, ağ kartı ve ses kartı, SATA'da depolanan bilgilerden güç alır.

Kalan bileşenler, onlar için bir merkez görevi gören bir elektrik sinyali aracılığıyla etkileşime girer. Bu veri yolları, bir mikroçipin kuzeyköprüsü veya güneyköprüsü elemanlarından geçer ve bunlar daha sonra diğer unsurların yanı sıra CPU, RAM, PCI ve PCIe gibi diğer bileşenlere ayrılır.

Veri yolları üzerinden gönderilen bilgiler bir programlama dili (1 ve 0) kullanılarak kodlanacaktır. Bir anakarta bileşenlerinden birinden bir sinyal gönderildiğinde, anakart bunu işleyecek ve diğer bileşenin anlayabileceği bir dile çevirecektir. Günümüzün bilgi işlem sistemlerinin çoğunda, tüm bunlar bir salisede gerçekleşecek ve giriş ile çıkış arasında neredeyse hiç gecikme olmayacak.

Anakart Birleşenleri nelerdir?
Neyle uğraştığınız hakkında daha iyi bir fikriniz olması için bir masaüstü PC anakartında bulacağınız çeşitli bileşenleri inceleyeceğiz. Dizüstü bilgisayar (Laptop) anakartları da aynı bileşenler vardır, ancak özel olarak üretildikleri ve tasarım ve düzen bakımından farklılık gösterir. Şimdi  Anakart üzerindeki parçalar ve görevlerine biraz inceleyelim,

CPU (Merkezi İşlem Birimi): CPU'nun (veya işlemcinin) gittiği yer burasıdır. Birçok modern bilgisayarda CPU'nun üzerinde, aşırı ısınmasını önlemek için genellikle kanatlı bir metal blok ve bir fandan oluşan büyük soğutma cihazları bulunur. Soket, işlemcinin yalnızca doğru şekilde oturacağı şekilde tasarlanmıştır.

RAM (bellek): Birçok masaüstü bilgisayarda RAM için iki veya dört yuva bulunur; daha fazla yuva, daha fazla RAM sığdırabileceğiniz anlamına gelir. Dizüstü bilgisayarlarda, RAM genellikle anakartın kullanıcıların değiştirebileceği tek parçasıdır. RAM modülleri uzun ve incedir, sırtın içindeki yuvalar RAM modülündeki çentiklere karşılık gelir, bu nedenle yalnızca bir yönde gidebilir. Bu ayrıca, eski varyasyonlar sığmayacağından, anakarta yalnızca uyumlu RAM takmayı kolaylaştırır.

Temel giriş/çıkış (BIOS) sistemi: BIOS, anakartın üretici yazılımını içerir. Bilgisayar açıldığında ne yapılması gerektiğiyle ilgili yönergelerden oluşur. Donanım bileşenlerinin başlatılmasından ve bilgisayarın işletim sisteminin yüklenmesinden sorumludur. BIOS ayrıca bilgisayarın işletim sisteminin fare ve klavye gibi giriş ve çıkış aygıtlarıyla etkileşime girmesine ve yanıt vermesine olanak tanır.Bazı anakartlarda, eski BIOS'un yerini modern genişletilebilir ürün yazılımı arayüzü (EFI) veya birleşik genişletilebilir ürün yazılımı arayüzü (UEFI) alır. UEFI ve EFI, bilgisayarın daha hızlı önyüklenmesini sağlar, daha fazla tanılama ve onarım aracı sağlar ve işletim sistemi ile bilgisayar bileşenleri arasında daha verimli bir arabirim sağlar.

Yonga Setleri: Bir bilgisayarın yonga setleri, bilgisayar donanımının ve veri yollarının CPU ve diğer bileşenlerle nasıl etkileşime girdiğini kontrol eder. Yonga setleri ayrıca, kullanıcıların bir ana karta ekleyebileceği bellek miktarını ve ana kartın sahip olabileceği konektör türlerini de belirler.İlk yonga seti türü, kuzey köprüsü yonga setidir. Kuzey köprüsü, CPU'nun bileşenlerle iletişim kurma hızını yönetir. Ayrıca işlemciyi, AGP video yuvasını ve RAM'i de kontrol eder. İkinci tür yonga seti, güney köprüsü yonga setidir. Güney köprüsü yonga seti, işlemci ile USB bağlantı noktaları ve ses kartları gibi genişletme bağlantı noktaları arasındaki iletişim de dahil olmak üzere bilgisayara bağlı bileşenlerin geri kalanını kontrol eder.

Güç konektörü: Güç konektörü, bilgisayarın amaçlandığı gibi çalışması için bir elektrik kaynağı sağlar. Güç kaynağı konektörünün 20 pimi vardır ve 110 V AC gücü +/- 12 Volt, +/- 5 Volt ve 3,3 Volt doğru akım (DC) gücüne dönüştürür. 

Genişletme Yuvaları (PCI): Genişletme yuvaları, kullanıcıların PC'ye grafik kartı veya ses kartı gibi ekstra bileşenler eklemesine olanak tanır. İki ana genişletme yuvası türü vardır: PCI Express ve artık kullanılmayan PCI. Tüm anakartlar dahili ses ile geldiğinden ve birçok CPU'da zaten entegre grafik bileşenleri bulunduğundan, genişletme yuvalarınızı asla kullanmadığınızı fark edebilirsiniz. Ancak oyuncular, yüksek performans elde etmek için büyük olasılıkla özel grafik kartları satın almak isteyeceklerdir.

Depolama konektörleri: Depolama konektörleri, mekanik sabit diskler, MSI depolama aygıtları, katı hal depolama aygıtları (SSD'ler) ve DVD yazıcılar gibi optik depolama aygıtları içindir. İki tür konektör vardır: SATA2 ve daha hızlı olan SATA3. SATA2, geleneksel mekanik sabit diskler ve optik sürücüler için yeterince hızlıyken, SSD'lerin tam hızda çalışması için SATA3'e ihtiyacı vardır. SATA2 aygıtları, SATA3 konektörleriyle iyi çalışır, ancak SATA2 konektörlerine takılan SATA3 aygıtları daha düşük hızlarda çalışabilir.

Klavye ve fare PS/2 konektörleri: Çoğu klavye ve fare artık USB üzerinden bağlanırken, bazı modellerde hâlâ bazı yeni anakartlarda bulunan eski PS/2 konnektörü kullanılıyor.

Grafikler (monitör konektörleri): Yerleşik grafiklere sahip bir CPU'nuz varsa, monitörünüze takmak için bu konektörleri kullanacaksınız. Özel bir grafik kartınız varsa (yukarıdaki Genişletme yuvalarına bakın), onun yerine arkasındaki konektörleri kullanacaksınız. Farklı anakartlarda DisplayPort, HDMI, DVI ve bazen daha eski VGA gibi farklı konektörler bulunur. Monitörünüzdekiyle eşleşen bir bağlantı noktasına ihtiyacınız olacak, ancak bir DVI bağlantı noktasının bir HDMI monitörle kullanılabileceğini ve bunun tersinin de ucuz adaptörler kullanılarak yapılabileceğini unutmayın (ancak herhangi bir ses iletmez). 

USB bağlantı noktaları: Klavyeler, fareler, yazıcılar ve oyun çevre birimleri dahil olmak üzere dışarıdan PC'nize bağlanan hemen hemen her şey bir çeşit USB'ye takılacaktır. Modern anakartlar, USB-C'nin Thunderbolt 4 desteği nedeniyle daha popüler hale gelen USB -C bağlantı noktalarıyla birlikte gelir . Thunderbolt 4 adaptörleri, maksimum 40Gb/s hızında veri aktarımına izin verir ve aynı anda iki adede kadar 4K ekranı destekleyebilir.

Ağ bağlantı noktası (Ethernet): Tüm dizüstü bilgisayarlarda kablolu ağ bağlantı noktaları bulunmamakla birlikte, masaüstü bilgisayarlarda hala çok yaygındır. Ağ bağlantı noktaları, kablosuz yerine internetinize kablolu bir ağ bağlantısı oluşturmak için bir Ethernet (ağ) kablosu takarak çalışır.

CMOS Pili: CMOS pili, her bilgisayarın anakartında bulunan küçük yuvarlak bir pildir. Tamamlayıcı metal oksit yarı iletken (CMOS) çipine güç sağlar. CMOS yongası, güç kapatıldığında bile BIOS bilgilerini ve bilgisayar ayarlarını saklar. CMOS pili, kullanıcıların bilgisayarlarını her açtıklarında önyükleme sırası, tarih ve saat ayarları gibi BIOS yapılandırmalarını sıfırlamayı atlamasına olanak tanır.

Anakart Çeşitleri Nelerdir?
Eskiden anakart çeşitleri nelerdir? sorusu sorulduğunda aklımıza sadece 4 dört adet XT, AT, ATX ve BTX anakart çeşitleri akıllara gelirdi. Gelişin teknoloji ile beraber bu sayı tabiki arttı. Buna bağlı olarak  Anakart fiyatları masaüstü bilgisayarlarında da değişikliğe sebep oldu. Şimdi sizler için anakart çeşitlerini inceleyelim.

AT Anakartlar: Daha büyük fiziksel boyutları nedeniyle (milimetrenin yüzde biri olarak ölçülebilir), bu anakartlar daha küçük masaüstü bilgisayar kategorisine giren bilgisayarlarla düzgün çalışmaz. Daha büyük bir fiziksel boyut, yeni donanım sürücülerinin yüklenmesini zorlaştırır. Bu anakartlardaki güç bağlantıları, her biri altı uçlu priz ve fiş şeklindedir. Bu güç bağlantılarını tanımanın zorluğu nedeniyle, kullanıcılar genellikle bunları bağlamaya ve çalıştırmaya çalışırken sorun yaşarlar. 1980'lerde bu tür anakartlar çok revaçtaydı ve 2000'lere kadar üretilmeye devam ettiler.

ATX Anakartlar: ATX, Intel'in 1990'larda yarattığı AT anakartın geliştirilmiş bir versiyonudur. Adı "gelişmiş ileri teknoloji" anlamına gelir ve baş harfleri "ileri teknoloji" anlamına gelir. AT'den farklı olarak, çok daha kompakttır ve ilgili bileşenlerin birbiriyle değiştirilmesini sağlar. Bağlantı elemanları önemli ilerleme ve gelişime sahne olmuştur.

Mikro ATX Anakartlar: Bu anakartların milimetre cinsinden uzunluk ve genişlikleri de 244 mm'dir (boyut ölçüleri üreticiye göre farklılık gösterecektir). Bu anakart, Standart ATX kartından daha az bağlantı noktasına ve yuvaya sahiptir. Daha fazla RAM, fazladan bir GPU veya diğer Çevresel Bileşen Bağlantısı (PCI) kartları eklemek gibi aşırı bağlantı ve müteakip yükseltmeler istemeyen kullanıcılar, bu tür bir anakart için diğerlerinden daha uygundur. Bu anakart, 244 mm'ye 244 mm'yi sığdırmak için yeterli alana sahip herhangi bir durumda kurulabilir. Standart ATX veya EXTENDED ATX anakartlarla uyumlu daha büyük kasalara da takılabilir.

Genişletilmiş ATX Anakartlar: Bu anakartın boyutları 344 milimetreye 330 milimetredir (boyutlar farklı üreticilere göre değişir). Bu anakart, tek veya çift CPU yapılandırmasını destekler ve sekiz adede kadar RAM yuvasına sahiptir. Ek olarak, çok çeşitli uygulamalar için PCI kartları eklemek için kullanılabilen daha yüksek sayıda PCIe (burada e Express içindir) ve PCI yuvalarına sahiptir. Hem iş istasyonları hem de sunucular bu yazılımı kullanabilir. Tüm eATX anakartlarda yeterli alan vardır ve bu, hava akışı ve çeşitli bileşenlerin takılması için sağlanan önemli alan sayesinde onları masaüstü bilgisayarlar için ideal hale getirir.

Flex ATX Anakartlar: Bu ATX Form Faktörü anakartları, ATX Form Faktörü muadilleriyle aynı derecede popülerliğe sahip değil. ATX ailesi içinde en kompakt olarak kabul edilenlerdir. Minimum miktarda yer kaplayacak şekilde tasarlandılar ve minimum bir fiyat etiketine sahiplerdi. Flex ATX, Intel'in 1999-2000 yılları arasında oluşturduğu mini ATX'in bir modifikasyonudur. Bir anakart standardıdır.

Düşük Profil Genişletilmiş (LPX) Anakartlar: Önceki yinelemelerle karşılaştırıldığında, bunun iki önemli geliştirmesi var. İlk değişiklik, çıkış ve giriş portlarının cihazın arkasına taşınması, ikinci değişiklik ise, cihaza ek yuvaların olmasını sağlayan ve bileşenlerin takılmasını kolaylaştıran bir yükseltici kartın eklenmesiydi. AT anakartında bu işlevlerin bazılarının bir uygulaması vardır. Bu kartın birincil dezavantajı, herhangi bir hızlandırılmış grafik bağlantı noktası (AGP) bağlantı noktasına sahip olmamasıdır, bu da PCI'ye doğrudan bağlantı yapılmasına neden olur. Yeni düşük profilli genişletilmiş (NLX) anakartlar, bu anakartlarda bulunan sorunların ele alındığı yerdir.

BTX Anakartlar: BTX olarak kısaltılan genişletilmiş dengeli teknoloji, daha fazla güç tüketimi gerektiren ve sonuç olarak daha fazla ısı yayan gelişen teknolojilerin gereksinimlerini karşılamak için geliştirilmiş bir stratejidir. 2000'lerin ortalarında Intel, düşük güçlü CPU'lara odaklanmak için gelecekteki BTX anakartlarının üretimini durdurdu.

Pico BTX Anakartlar: Tipik bir anakartla karşılaştırıldığında küçücük boyutları göz önüne alındığında, bu kartlara Pico adı verilir. BTX'in üst yarısı paylaşılsa da iki genişletme yuvası için destek sağlanıyor. Ayırt edici özelliği yarım boy veya yükseltici kartlardır ve dijital uygulamaların ihtiyaçlarını karşılamak için tasarlanmıştır.

Mini ITX Anakartlar: Genişletilmiş bilgi teknolojisi (ITX) anakartının normal boyutlu bir sürümünün bulunmadığına dikkat etmek önemlidir. Anakartın boyutu, önceki yinelemelere göre daha kompakt bir biçime küçültüldü. 2000'li yıllarda geliştirildi ve boyutları 17'ye 17 santimetre. Düşük güç tüketimi ve daha hızlı soğutma özellikleri nedeniyle, öncelikle küçük form faktörlü (SFF) bilgisayarlarda kullanılır. Nispeten düşük bir fan gürültüsüne sahip olduğu göz önüne alındığında, sistemin genel performansını artıracağı için ev sinema sistemlerinde kullanılması en çok önerilen anakarttır.

Mini STX Anakartlar: "Intel 5×5" adı başlangıçta mini soket teknolojisi genişletilmiş anlamına gelen ve şimdi Mini-STX olarak bilinen anakarta verildi. 2015 yılında tanıtılmasına rağmen anakart 147 milimetreye 140 milimetre boyutlarında. Bu, 5,8 inç uzunluğa ve 5,5 inç genişliğe dönüşür; bu nedenle, 5×5 adı oldukça yanıltıcıdır. Mini-STX kartı önden arkaya 7 milimetre daha uzun, bu da onu biraz dikdörtgen şeklinde yapıyor. Bu, Next Unit of Computing (NUC) veya mini-ITX gibi kare şeklindeki diğer küçük form faktörlü kartların şekline zıttır.

Hangi Anakart Modelini Almalyım?
En iyi ana kartlar, her şeyin en iyi şekilde çalışmasını ve aynı zamanda daha iyi hız aşırtma yapılmasını sağlar. Anakart Bilgisayarınızın omurgası olduğu için, bilgisayarınızın en verimli şekilde çalışmasını sağlamanın ayrılmaz bir parçasıdır ve CPU'nuzu daha kolay bir şekilde hız aşırtmanıza yardımcı olmaktan bahsetmeye bile gerek yok. O kadar önemlidir ki, sonunda anakart modelinde ucuza kaçarsanız, düşük performans gösterebilecek bir taneyle karşılaşabilirsiniz, çok fazla para harcadığınız tüm bileşenlere zarar verme veya yok etme olasılığından bahsetmiyorum bile. Bu yüzden Anakart fiyatları masaüstü bilgisayarınız için en son düşüneceğiniz şey olabilir.

Şimdi Anakart Modellerinden hangisi size uygun sorusuna gelirsek Sizin için önemli olan GPU ve CPU'nuza siz karar verirsiniz. Ardından, genellikle bütçenize (ve seçilen CPU'ya), kasaya ve ardından diğer her şeye göre anakarta karar vermelisiniz.
Elinizde bulunan CPU veya satın almayı düşündüğünüz CPU türüne göre, CPU ile eşleşen soket tipine sahip bir anakarta ihtiyacınız var. Kısacası: Bir AMD işlemci satın alırsanız, AMD uyumlu bir anakarta ihtiyacınız vardır. Bir Intel CPU satın alırsanız, Intel uyumlu bir anakarta ihtiyacınız vardır. Anakartın yalnızca AMD veya Intel ile değil, aynı zamanda kullandığınız belirli işlemci nesliyle de uyumlu olması gerekir.

PCIe yuvaları bir anakart için çok önemlidir. Bir oyun GPU'su için oldukça standart olan bir PCIe x16 yuvasına ihtiyacınız var. Bir ses kartı veya başka genişletme kartları eklemeyi planlıyorsanız, bunları yerleştirmek için yeterli yuvaya ihtiyacınız olacaktır. Anakartınızın NVMe yarıiletken sürücüler için bir M.2 yuvasına sahip olduğundan emin olmak da iyi bir fikirdir. Bu da bu noktada oldukça standarttır ve bu harika bir şeydir çünkü NVMe sürücüleri SATA SSD'lerden ve sabit sürücülerden çok daha hızlıdır. MSI yuvalarınıda dikkate alın MSI mükemmel hızda sabit disklerdir, anakart modelinin MSI slotunun olması ektra bir artıdır, bonus gibi düşünebilirsiniz.

Ayrıca, üreticilerin PCIe 3.0'dan PCIe 4.0'a geçtiği bir PCIe geçiş döneminin başındayız. PCIe 4.0'ı destekleyen bir anakart alırsanız, PCIe 4.0 dostu bir CPU'ya da ihtiyacınız olacaktır. Mayıs 2021 itibarıyla AMD Ryzen 3000 ve 5000 serisi ile Intel 11. nesil CPU'lar yeni standardı desteklemektedir. Hem PCIe 4.0 dostu bir CPU hem de anakart olmadan, sistem varsayılan olarak PCIe 3.0 hızlarına sahip olacaktır.

En yaygın Masaüstü Anakart Modellerinde görüntü aktarımı için mevcut seçenek HDMI'dır, ancak DisplayPort, DVI ve hatta VGA'ya da ihtiyacınız olabilir. Oyun Bilgisayarı anakart a ihtiyacınız varsa bir ekran kartı alacağınız için bu seçeneği atlayabilirsiniz.

Son olarak, RAM yuvalarını düşünün. Çoğu anakart, sisteminize RAM yüklemeyi daha kolay (ve daha ucuz) hale getiren standart dörtlü olarak gelir. Bununla birlikte, daha küçük boyutlu kartlar genellikle yalnızca iki RAM yuvasıyla gelir.
Bir anakartın sunduğu bağlantı noktalarını dikkate almak çok iyi bir fikirdir. Çeşitli bağlantı noktalarını görerek tanımlayabiliyorsanız, her modelin neler sunduğunu görmek için sayfamızda bulunan anakart modellerinin resimlerine bakabilirsiniz.
USB Bağlantı türlerine dikkat edin, mevcut modellerinin hepsi USB2.0 desteklemektedir fakat USB3.0 olarak da bilinen USB3.X desteğini de kontrol edin.

Yukarıda saydığımız özellikleri göz önünde bulundurarak kendinize bir anakart modeli seçmeniz hem fiyat olarak, hem de performans olarak masaüstü bilgisayarınız etkileyecektir. Size verdiğimiz tavsiyelerle anakart fiyatları masaüstü bilgisayarınız için önemsiz bir konu olacak.


 

 

 

 

DEVAMINI OKU
WhatsApp WhatsApp