Sağlam yapıda, ses kalitesi yüksek, kolay taşınabilir, ideal boyutlarda hoparlör modellerini en uygun fiyatlarla sitemizi ziyaret ederek bulabilirsiniz.
Hoparlörler, bilgisayar sistemlerinde kullanılan en yaygın çıkış aygıtlarından biridir. Bazı hoparlörler özellikle bilgisayarlarla çalışacak şekilde tasarlanırken, diğerleri her türlü ses sistemine bağlanabilir ev tipi sinema ses sistemi gibi tasarlanmıştır. Tasarımları ne olursa olsun, hoparlörlerin amacı dinleyicinin duyabileceği ses çıkışı üretmektir. Hoparlörler genellikle stereo ses üretmelerine izin veren iki kolon halinde gelir. Bu, sol ve sağ hoparlörlerin sesi tamamen ayrı iki kanaldan ilettiği anlamına gelir. İki hoparlör kullanarak, kulaklarımız aynı anda hem soldan hem de sağdan gelen sesleri duymaya alışkın olduğundan, müzik çok daha doğal gelir. Surround sistemler, daha da gerçekçi bir deneyim yaratan dört ila yedi hoparlör (artı bir subwoofer) içerebilir. Ev tipi sinema ses sistemlerinde gerçekçiliği attırmak için birçok hoparlör kullanarak izlediğiniz filmlerde sürülen bir arabanın sesi olsun, aksiyon filmlerinde sıkılan bir kurşunun hangi acıdan sıkıldığını size mükemmel bir ses kalitesi ile sunulmaktadır.
Dinleyebilmek ve keyfini çıkarabilmek için hoparlörlerin arkasındaki bilimi bilmenize gerek yok. Ancak, ses ekipmanına ciddi para harcamayı düşünüyorsanız, önce kendinizi biraz bilgi ile donatmak her zaman iyi bir fikirdir.
Bilgisayar hoparlörleri ve bütün hoparlörler ister harici ister dahili olsun, sesi işitilebilir ses dalgalarına dönüştüren dönüştürücüler olarak çalışır. Önce bilgisayarın dijital sesini bir DAC yoluyla analog sese dönüştürerek, hoparlör sürücüleri (tipik olarak elektromanyetik) titreşir ve ses yayar.
Hoparlörler nasıl çalışır?
Hoparlör sürücüsü, hoparlörün çalışmasını sağlayan ham elektroakustik bileşendir. Dönüştürücü olarak işlevi, enerjiyi bir biçimden diğerine dönüştürmektir. Spesifik olarak, bu dönüştürücü, çalma cihazınızdan gelen güçlendirilmiş elektrik dalgalarını, ister telefonunuzdan ister pikabınızın kartuşundan, kulaklarınızın algılaması için havadaki ses basıncı dalgalarına dönüştürür.
Bir amplifikatör, bir hoparlörün arkasındaki iki terminale bir sinyal besler. Bu terminaller, akımı kalıcı bir mıknatısın kutupları arasındaki dairesel boşlukta asılı duran silindirik bir tel bobine iletir. Bu bobin, Faraday yasasına göre içinden geçen akım uygulanan sinyalle yön değiştirdikçe manyetik alan içinde ileri geri hareket eder. Hoparlör konisinin merkezi, hareketli bobin tarafından ileri geri hareket ettirilen bir uca takılır. Bu koni, hava geçirmez bir süspansiyon veya çevre ile kenarlarında tutulur. Koni hareket ettikçe çevredeki havayı iter ve çeker; bunu yaparak havada ses adı verilen basınç dalgaları oluşturur ve kulağımızın duyduğu sesi oluştururlar.
Hangi Model Hoparlör almalıyım?
Harici hoparlörler, sesi daha fazla yükseltmek, bir subwoofer ile daha fazla bas eklemek veya surround ses oluşturmak için bir bilgisayara veya başka bir cihaza bağlanır. Dizüstü bilgisayarınız, akıllı telefonunuz veya yerleşik hoparlörleri olan başka bir cihazınız varsa, daha yüksek seslere, daha fazla basa veya surround sese ihtiyacınız olmadıkça çok ucuza alabileceğiniz hoparlör modelleri bulunmaktadır. Bilgisayarda kullanmak için en çok tercih edilen bilgisayar hoparlörü 1+1 ve 2+1 ler en iyi bilgisayar hoparlörü olarak görülmektedir. Tabii siz bir dizi veya film tutkunu değilseniz. Dizi veya Film izlemek yada oyun için bir ses sistemine ihtiyacınız var ise ev tipi ses sistemi modellerine göz atmalısınız.