Sunucu Yazılımları Fiyatları ve Modelleri
16,254.08 ₺
37,352.70 ₺
41,530.10 ₺
2,160.90 ₺
31,106.67 ₺
18,213.30 ₺
36,541.51 ₺
16,628.64 ₺
37,788.65 ₺
33,148.21 ₺
14,246.85 ₺
5,482.17 ₺
31,569.72 ₺
Sunucu yazılımı, bir bilgi işlem sunucusunda kullanılmak, çalıştırılmak ve yönetilmek üzere tasarlanmış bir yazılım türüdür. Bir dizi üst düzey bilgi işlem hizmetleri ve işlevleriyle kullanım için temeldeki sunucu bilgi işlem gücünün kullanılmasını sağlar ve kolaylaştırır.
Sunucu yazılımı öncelikle bir sunucunun işlemci, bellek, depolama, giriş/çıkış (G/Ç) ve diğer iletişim bağlantı noktaları dahil olmak üzere donanım altyapısıyla etkileşim kurmak için oluşturulmuştur. Sunucunun türüne veya kullanımına bağlı olarak, sunucu yazılımı aşağıdakiler gibi çeşitli biçimlerde sınıflandırılabilir:
Yukarıdaki sunucu yazılımı türlerinin her biri, sunucuyu farklı işlevler ve hizmetler için kullanır, ancak tümü birincil hedeflerini, doğal bilgisayar kapasitesini ve kaynaklarını kullanmaya odaklar. Ayrıca sunucu yazılımı, fiziksel veya fiziksel bir sunucu üzerine kurulu sanal/bulut sunucu için olabilir.
Sunucu işletim sistemleri, web sunucuları, uygulama sunucuları, veritabanı sunucuları, e-posta sunucuları veya özel bir sunucu üzerinde çalışan diğer platformlar olarak işlev gören platformlar için tasarlanmıştır,
Sunucu işletim sistemleri, standart işletim sistemlerine kıyasla sınırsız kullanıcı bağlantısı, daha fazla bellek ve gelişmiş ağ optimizasyonları gibi çeşitli avantajlar sunar.
Sunucu işletim sistemi ve ihtiyaçlarınız için en iyi sunucu işletim sistemi nedir?
Sunucu İşletim Sistemi Nedir?
Sunucu işletim sistemi, sunucularda çalışmak üzere tasarlanmış gelişmiş bir işletim sistemidir. İstemci-sunucu mimarisinde çalışmak ve istemcilerin isteklerine hizmet etmek için gerekli özelliklere ve alt sistemlere sahiptir.
Bir sunucu işletim sistemi, çok kullanıcılı, iş açısından kritik uygulamalara uygun özellikler sağlamak için sıfırdan tasarlanmıştır. Kullanıcıları yönetmek, güvenliği uygulamak ve diğer yönetim süreçleri için merkezi arabirim sağlar. Bir sunucu işletim sisteminin odak noktası genellikle güvenlik, kararlılık ve işbirliğidir.
Sunucu Yazılımları Ne İşe Yarar?
Sunucu yazılımları sunucuların işletim sistemidir ve bir çok özelliği içerisinde barındırır, siz kullanmak istediğiniz sunucu türüne göre sunucu yazılımlarını ayarlarsınız. Sunucu yazılımları ne işe yarar:
Web sunucuları: Bir web sunucusu, programları ve verileri barındırır ve web sayfaları veya diğer web tabanlı hizmetler için müşteri isteklerine yanıt verir. Yaygın web sunucuları Apache, Microsoft Internet Information Services (IIS) ve Nginx'tir,
Posta sunucuları: Bir posta sunucusu, kullanıcıların işletmeleri için ve işlerinden e-posta iletmelerine ve almalarına olanak tanır ve belirli bir etki alanına göre bireysel e-posta hesaplarını kontrol eder.
Dosya sunucuları: Dosya paylaşımı, bir işletmenin belgeleri veya verileri depolaması için ortak bir depolama noktası içerir - bir ağ sürücüsü.
Veritabanı sunucuları: Bazı sunucu işletim sistemleri, veritabanı içeriğine dayalı olarak dinamik web sayfası oluşturmayı kolaylaştıran veritabanı entegrasyonunu içerir.
Uygulama sunucuları: İster kendi kendine barındırılan bir CRM ister SaaS olsun, sunucu işletim sistemleri iş açısından kritik uygulamaları çalıştırabilmelidir. Bir sunucu işletim sistemi genellikle çeşitli işbirlikçi uygulamalar için paylaşılan bir ortam işlevi görür.
Yazdırma sunucuları: Sunucu işletim sistemlerinin kolaylaştırdığı bir diğer özellik de birden fazla makinenin tek bir yazıcı kullanmasına izin veren baskı paylaşımıdır.
Görevler çok fazla kaynak gerektirmiyorsa, sunucu işletim sistemleri yukarıda belirtilen özelliklerin birçoğunu işleyebilir. Çok sayıda istemciye/kullanıcıya hizmet verilmesi gerekiyorsa veya barındırılan uygulamalar çok fazla işlem gücü gerektiriyorsa, işlevleri birden çok sunucu arasında dağıtılabilir. Örnek olarak bir web sunucusu kurduğunuzda web sayfalarının bulunduğu dosyalar bir server de, eposta bilgilerinin bulunduğu datalara başka bir server da ve MSSQL-MySQL gibi databaseleri başka bir server de tutabilir ve işlem yükünü serverler arasında dağıtabilirsiniz.
Windows Sunucusu Nedir?
Microsoft, günlük kişisel kullanım ve sunucularda profesyonel kullanım için Windows işletim sistemi ailesini geliştirdi. Windows Server İşletim Sistemi, kurumsal düzeyde yönetimi, veri depolamayı ve çok sayıda diziyi veya uygulamayı destekler.
Windows Server, sanal bellek yönetimi, eksiksiz bir masaüstü GUI deneyimi sunar, çoklu göreve izin verir ve çeşitli çevresel aygıtları destekler. Microsoft genellikle Windows Server için 10 yıllık destek sağlar.
Bir Windows sunucu işletim sisteminin artıları, sezgisel GUI, simetrik çok işlemcili sistemler için destek, harika üçüncü taraf uygulama desteği ve aralarından seçim yapabileceğiniz birçok sürümdür, Dezavantajları, kullanıcı tabanlı lisanslama ihtiyacı ve diğer platformlara kıyasla daha fazla virüs güvenlik tehdididir
Bir sunucu işletim sistemi satın alımını karşılayabilecek bir bütçeniz varsa, Windows Server Essentials (eski adıyla Windows Small Business Server) iyi bir işletim sistemi seçeneğidir. 25 kullanıcı ve küçük bir bakım ekibi altındaki şirketler için iyi bir çözümdür.
İşletim sistemi, makul bir fiyata tanıdık bir arayüze ve geniş üçüncü taraf uygulama desteğine sahiptir. Bağlantıyı kolaylaştırır ve e-posta istemcileri, uzaktan erişim, mobil cihazlar için destek, dosya ve yazıcı paylaşımı, yedekleme ve geri yükleme ve diğer özellikleri içerir.
Büyük bir işletme için bir işletim sistemi seçmek, sunucu türüne ve işlevine bağlıdır. Örneğin, Active Directory etki alanındaki bir Windows Sunucusu, dosya sunucusu, kimlik doğrulama sunucusu veya e-posta sunucusu için iyi bir seçimdir. Öte yandan, Windows web sunucusu için iyi seçeneklerdir.
Örneğin, Windows Server Datacenter Edition, yüksek düzeyde sanallaştırılmış bir veri merkezi veya bir bulut ortamı için iyi bir seçimdir, İşletim sistemi, hem fiziksel hem de sanal ortamlarda bir sunucu üzerinde sınırsız sayıda Windows sunucu örneğine izin verir.